Skillinge kändes mer levande än andra byar

Screenshot 2014-04-14 19.42.36

Carina och Jocke Wahlsten hade en vision och en mångårig dröm om att lämna storstan och driva en verksamhet tillsammans. Att det blev just Skillinge och Östangård var pga en stark magkänsla. De hade andra val men den här byn kändes mer levande än andra. Att Östangård sen hade en hög charmfaktor och så många möjligheter gjorde att de bara måste ta chansen.

Inredningsbutik, B&B och café
Carina och hennes man tog över en slumrande Östangård som väntade på att bli omhändertagen och väckas till liv igen. Grunden fanns där med B&B, restaurangkök, café- och butiksutrymmen. De ruskade om gården och har nu som mål att hela gården med alla verksamheter ska leva och vara öppet större delen av året. Möjligheterna finns ju där.

De vill erbjuda en rofylld plats för den som vill koppla av, äta och sova gott, för den som vill inspireras i vår inredningsbutik eller ta en sommarfika i trädgården. En plats som är till för dem själva, nära och kära, ortsbor och Skåneturisten.

Skillinge är så himla vackert. Vare sig man kommer som gäst eller bor här så gillar man den gamla fiskebyn, de pittoreska husen, gränderna, kapellet, teatern, hamnen, havet, ja precis allt. I dessa hus bor och verkar det en mångfald av driftiga människor som vill att Österlen ska blomstra. Det bor en god anda här, säger Carina när vi undrar varför det blev just Skillinge.

En gårdsrestaurang med bistroanda
Under ett år har de varit igång. Deras ”smash hit” hände ändå redan i slutet utav juni i fjol. Den fantastiske kocken Olle Ahnberg och hans sambo sommelier Sophie Andersson öppnade Östangårds gårdsrestaurang i bistroanda. Tillsammans skapade de för varje gäst en njutningsfull resa av mat och dryck. Det blev så lyckat och väldigt poppis, hos deras nattgäster och hungriga själar utifrån, under hela sommaren, hösthelgerna och julmiddagarna. Olle och Sophie träffades på jobb i Göteborg. Olle var kökschef hos Leif Mannerström på Sjömagasinet och Kometen. Sophie var en kollega där.

Inspirationen finns i butik, kök och kommer från havet på Österlen
Österlen är en fantastisk plats oavsett årstid. Inspiration finns i allt; i havet, det varierande och bördiga landskapet som ger ”guldråvaror”, i det enorma himlavalvet och i det fantastiska ljuset.  De gör att man vill skapa!

Till butiken har de valt ett utbud av personligt handplockade varor från danska och svenska leverantörer, många av dem från Skåne. Saker som de själva tycker om och vill plocka in i sitt eget hem.

Köket väljer med omsorg sina råvaror efter säsong och gärna lokalt ifrån. Det gör att menyn är föränderlig. Olle och Sophie odlar en hel del själva. De smakrika dryckerna kommer från små producenter och är noga utvalda för att gifta sig väl med den mat som serveras.  

Carinas bästa tips inför påsken
Upp med tuppen, en snabb morgonpromenad, sen en god och energigivande frukost!

Läs då de tips som finns bl.a. i tidningen Vad händer. Själv skulle hon välja att besöka en konstutställning som tilltalar henne just den morgonen, gå på känsla. Hon har ett stort behov av att se havet, känna dess urkraft och frihet, efter det äta en påskig matsäck på Knäbäsckshusen eller Borrbystrand. Om barnen hade varit små fortfarande så hade hon nog besökt Skillinge Teater och sett föreställningen Edward Thulanens fantastiska resa. Sen, förstås, avsluta kvällen med en smakresa hos Olle & Sophie i restaurangen på Östangård.

Eftersom hon och hennes man bara har bott här så kort tid så är hennes bästa tips Turistbyrån i Simrishamn. Tjejerna där är så kunniga och tillmötesgående.

Carina Wahlsten

Om Östangård
Östangård är en trelängad och Bornholmsröd Skånegård som ligger strax utanför Skillinge.

Den ligger inbäddad bland kastanjer och fruktträd. Förra året i det snöiga februari lämnade Carina och Jocke allt i Stockholm och flyttade ner hit. De började på en ny resa. Deras fyra vuxna barn har sina egna liv nu, så de tyckte att tiden var mogen för en förändring. Carina hade sålt min del i en inredningsbutik och Jocke jobbar fortfarande parallellt som IT-chef.

Här på gården driver de ett B&B med sju stycken dubbelrum. Alla är personligt inredda och med egna duschar och toaletter. De har med kärlek skapat en plats där lugnet råder, dit man kommer för att koppla av och njuta under alla delar av året. Man kan sitta med ett glas vin i handen på en solstol i trädgården, utmana sin partner på ett parti Kubb, låna en cykel och rulla ner till stranden för ett friskt dopp, surfa på sin läsplatta, läsa en god bok i soffan, ta sig en kopp espresso i det gemensamma ”vardagsrummet”, drömma sig bort eller varför inte shoppa i den lilla butiken och om sommaren mumsa på hembakt under körsbärsträdet.

Och så har de restaurangen som Olle och Sophie driver. Där äter och dricker man gott i en mysig miljö med utsikt över böljande sädesfält som tycks sluta i himmelen.

Östangård på Facebook
Östangård, Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share