Bagerska i Skillinge

När jag var liten så kände jag många människor i Skillinge. Det gör jag inte längre men jag kommer ihåg de vänner som mormor hade för på sommaren fick jag möjlighet att träffa dem i olika sammanhang. En kvinna som gjorde starkt intryck på mig var Martha Sjövall. Hon hade, långt innan jag föddes, drivit bageri nere i hamnen i Skillinge. Bageriet hade hon övertagit från sin mor. Huset ligger kvar men jag har spanat och det verkar som själva bageridelen med bakugnen inte finns kvar. I alla fall bär inte huset spår av det när man kikar in på den kullerstensbelagda gården.

I huset vid hamnen bakade Martha bl a kavring av surdeg. En del av hennes surdegsbröd packades i tråg och skickades med sjömännen som handlade med te och kryddor när de var ute och seglade. Kavringarna kunde hålla sig länge, flera veckor, utan att bli mögliga, vilket säkert var välkommet i den knappa kosten ombord.

Martha var en, i mina ögon barsk och respektingivande dam. Hon hade stålgrått uppsatt hår och en skarp blick. Jag önskar att man hade kunnat få lära känna henne idag som vuxen, då hon antagligen var en mycket spännande person.

Bilden på Marthas hus kommer från vår bok I mormors berså, fem generationers bröd bakverk & tårtor. Boken innehåller ett kavringsrecept samt skållade bröd med smaker från Skillinge. Om du är intresserad av att köpa den finns på, Glimmingehus, Simrishamns bokhandel, Äpplets hus i Kivik, på Adlibris eller på vårt förlag.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share
2 kommentarer