Minnesvärt och sevärt på Österlen

Såg en fråga på Twitter som löd: ”Vad man kan göra i Skåne som är minnesvärt och sevärt om man är mellan 20 – 30 år? Ja, vad kan man göra? Intressen kan vara så olika. Nu är jag visserligen inte 20-30 men vad är det jag minns eller skulle vilja minnas från Skåne?

Begränsar mig till Österlen för det är där jag håller till på somrarna. Österlen är för mig det ultimata stället men det tar ett litet tag att upptäcka alla smultronställen. Alla behöver inte kosta så mycket heller tycker jag. Här är några förslag som varit minnesvärda för mig:

Vandra längs åsen vid Kåseberga
Vandringskängorna på. Att ha havet nedanför sig och brant stupande och de vackra ängarna på andra sidan. Mäktigt!
Överhuvudtaget finns det fina vandringsleder på Österlen. Österlens bokvaruhus i Simrishamn har någon bok om vandringslederna.
Mer om vandringsleder på Österlen.

Rosariet i Ystad
Klosterträdgården i Ystad har över 90 sorters rosor. Grym trädgård mitt inne i centrala Ystad. Doften av rosor är bedövande. Romantiskt och vackert. Kort säsong. Gå på en visning.

Gå på loppis – Österlen är loppisarnas mekka
Göra fynd, pruta, hitta den där ultimata prylen som man letat så länge efter. En favorit är Gröna Ladan i Hammenhög.
På Österlen finns ofta underbara vävnader i starka färger ofta växtfärger. Ibland jämställs agedynor, krabbasnår och andra tekniker med äkta mattor från mellanöstern – men då är det inte loppis längre utan antikhandlaren man besöker.

Chilla på Skillinge hamnkrog
Förra sommaren var varm och skön. Jag var i Skillinge på egen hand och eftersom jag inte känner så många att umgås med gick jag ner till hamnkrogen som ligger precis mitt i hamnen. Tog ett glas vin och slog mig i slang med någon annan som inte hade sällskap. Lärde känna en professor som jag träffade helt apropå flera gånger. Han liksom jag hade saker att göra på dagarna men sökte lite otvunget sällskap på kvällarna.

Massa fina caféer
Östangård, Hylkegården, Backagården är mina personliga favoriter. På Backagården har de växthuskonserter. Ett år var vi och lyssnade på Janne Schaffer. Det var magiskt. Han har konsert i år igen den 31 juli.
I år ska det också ligga ett nytt i Skillinge mölla som ska inspekteras. Caféerna ligger som ett pärlband runtom hela Österlen. Skaffa en cafébok och besök några.


Kryddfältsvandring på Österlenkryddor

Härligt att höra om alla goda egenskaper kryddor och växter har utav en sann entusiast. Eva Andersson på Österlenkryddor arrangerar kryddfältsvandringar under sommaren. Just nu blommar lavendelfälten. Jag tyckte vandringen var inspirerande och att sedan fika med hembakta saker och botanisera i butiken är något som jag gärna gör igen.

Utställningar och muséer
Österlens museum i Simrishamn bjuder på Historisk fika i sommar med recept som är knutna till området. I Linnéträdgården kan man ta en fika. Det har jag tänkt göra i sommar.
Äpplets hus i Kivik är en stående aktivitet. Dit åker vi minst en gång varje år. Fin liten trädgård med olika växter, äppel/musteri museum och trevlig butik.
På hösten provar vi äppelsorter hos äppelodlaren mittemot. I Kivik finns också Esperöds arboretet som vi inte besökt än men verkar mycket spännande.

Beachfotboll
Visserligen är jag inte en sportfantast alls. Men det är en turnering i Beachfotboll på Borrby strand 14-16 juli. Verkar rätt kul då det finns öltält och musik nere på stranden. Hoppas det blir fint väder. Förförra året kom vi när de rev tälten så i år har vi bespetsat oss på att vara nere i tid.


Något annat du är intresserad av? Fråga mig jag kanske har något tips.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share