Äggtraditioner på Österlen

Det är en tradition att rista ägg på Österlen. Förr sparade man fina vackra ägg tills skeppare eller sjömän kom hem till familjen, från sina seglatser. Äggen färgades/svärtades över en ljuslåga. Sen skulle det ristas med en kniv. Det blev då motiv som stora skepp, kanske en kompassros eller kors, ankare och hjärta som symboler för tro, hopp och kärlek.

Maria Lancing har plockat upp traditionen. Efter universitetsstudier i folklivsforskning, konsthistoria och Konstfack funderade hon på vilken typ av konst hon skulle skapa. Hennes tanke från ungdomen kom från att de äldre, som stod för traditionen, var kulturbärarna. Men att rista ägg, då under tidigt 70-tal, var en tradition som höll på att dö ut. En idé som föddes var att utveckla folkloreäggen konstnärligt till ett nytt uttryck.

Onsdagen före påsk så fanns en möjlighet att få prova på konsten med äggristning. I Kapellgården i Skillinge blev det fullt med barn som trängdes kring borden. Äggen på bilden har Maria färgat in med bl a lökskal.

Du hittar hennes utställningslokal på Seymours väg om du är sugen på att själv äga ett snyggt ägg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share