Madeleine Pyk i Skillinge och Bästekille

Till vår hemmarestaurang fick vi låna en tavla av Madeleine Pyk och hennes museum i Skillinge. Tavlan blev pricken över i, i vår lilla matsal och passade så fint med den övriga inredningen i rummet.

Oljemålning av Madeleine Pyk

Madeleine Pyk berättar om vem och vad vi ser på tavlan, som heter Sagostund. Tavlans figurer är minnen, inspiration från hennes leksakssamling, husfasaderna i Gamla stan där hon bodde som barn. Fasaderna är smyckade med noter och mönster som hämtat inspiration i musiken. Madeleine själv är med förstås. Här klädd i haremsbyxor och turban. Kanske därför som tavlan heter Sagostund.

Djuren på tavlan är bl a hennes 2 hundar. Hennes bror, berättar hon, illustreras med en tiger, som är lite hoppig, precis tigern i Nalle Puh.

Du ser oxå en tam svan och en hare på tavlan. Haren kom en av hundarna hem med i munnen.

Nere i mitten på tavlan ser du en liten fyrkantig figur, det är Plåt Niklas och en av leksakerna hon har hemma. Madeleine Pyk har nämligen en stor leksakssamling. Plåtniklas är av hennes sk skådespelare som hon kallar dem. Figuren i sig på tavlan symboliserar AI.

Boken uppe till höger kan vara noter, en tidning, bibeln eller dagbok. Honberättar att hon skriver mycket dagbok.

Blomman är helt ny som illustration.

Madeleins Pyk har ett jättefint museum i Skillinge, väl värt ett besök. I museet i Skillinge finns både nya verk och äldre. Skulpturerna hon skapat tycker jag oxå mycket om. Både haren och den vackra keramikskulpturen är jättevackra. Hon har dessutom en stor privat samling av egna tavlor i museet. De betyder mycket och är minnen från olika perioder i hennes liv.

Madeleine är enormt produktiv. Hon skapar massor av nya verk. Det är otroligt att hon själv jubilerar och fyllt 90 år i år. Detta firar hon bl a med en stor utställning i sommar på Fabriken i Bästekille.

#Hagaskillinge #hemmarestaurang #österlen #madeleinepyk #museepyk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share