Premiär för sparris på Sparrisgården utanför Skillinge

Som vi har längtat efter dessa gröna och vita stänglar som helt sticker upp eller faktiskt inte alls kommer upp ur jorden. Självklart pratar jag om sparris, en delikatess och en av vårens stora höjdpunkter bland delikatesser. Så mycket olika sätt det går att servera och variera den på.

Ett gott och mycket enkelt sätt att servera sparris på är följande:

Grön sparris i italiensk stil
Grön sparris 
olivolja helst med citron
citron
salt
peppar
parmesanost

Grön sparris behöver inte skalas, skär bara av yttersta delen nederst på varje stjälk. Koka i saltat vatten ca 3-5 minuter. Ju tunnare desto kortare koktid. Skär av en del längst ner och prova om den är kokt. Ska vara al dente dvs visst tuggmotstånd. Lägg upp på tallrikar, gärna varma. Ringla över olivolja, pressa citron över. Salt och peppar ur kvarn vid servering. Strö över parmesanostflak. 

Under våra Gästspel den 10-11 maj har vi sparristema. Då kommer vi förstås att använda den lokalodlade sparrisen som finns på Sparrisgården utanför Skillinge. Friedrich Pape har sagt att det kommer att finnas både vit och grön lokalodlad sparris.

Husmor Lisa kommer att servera den på olika sätt, ännu inget bestämt ännu men jag vet att det kommer både att vara smakrika klickar av kräm, örter och blommor vid serveringarna. Jag ser fram emot detta lika mycket som du.

sparristallrik med violer, rädisa och gullviva

Har du bokat in dig ännu? Om inte så kan du boka här under länken på Finaste lisa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share