Äppeltavlan i Kivik byggs med kärlek
Emma Karp Lundström har byggt äppeltavlor i Kivik i 13 år. Traditionen startade för 26 år men hennes far Helge gjorde en första äppeltavla redan 1968 och inte i Kivik utan i Kungsträdgården i Stockholm. Svenska frukt och grönsaksfrämjandet var beställare. Det var så det satte igång. Bilder på alla äppeltavlor hittar du här.
Varje år är det olika teman och årets tema är hemligt till lördag. Att skapa en äppeltavla kräver ett helt gäng med fina medhjälpare. I år är man åtta stycken.
De kommer från Malmö, Toscana, Gislöv, Baskemölla, Köpenhamn, Brösarp och Brantevik! Fika är viktigt säger Emma och just idag har gänget haft omväxlande väder. Alla sorter från sol, stark vind, till lite regnstänk. – Precis som det ska vara en vecka i slutet av september säger Emma med skratt i blicken.
Emma väljer alla äpplen till tavlan. På frågan om vilka som används till vad, svarar hon att vilken färg äpplet används till, beror på vilka andra äpplen som ligger intill. Men man kan säga att det ofta finns Belle de Boscop i himlen.
Alla tavlans äpplen kommer från är odlarnas centrallager i Äppelriket. Ca 10 olika sorter behövs till tavlan i år. Totalt går ca 30-40 000 äpplen åt till hela tavlan. Lika många spikar att fästa upp dem med.
Emma tycker det är magiskt att få välja äpplen på centrallagret. Hon beskriver det om ett möte med äppeldoft. Under alla år har Bertil Malmgren hjälpt henne med att välja ut vilka sorter som ska ge tavlan den där rätta känslan. Och dessförinnan hjälpte Bertil Helge under 13 år. Nu, efter 50 år på Äppelriket går han i pension.
Håll utkik efter den färdiga tavlan som visas först i samband med äppelmarknaden. Den är magnifik som alltid!