Upplev påsktraditioner på Österlen
Varför äter vi ägg på påsken och varför är ägg så viktiga? Klart att man blir nyfiken. På Österlen leker man med äggen. Äggapickning och äggarullning förekommer i Skillinge, Brantevik och Baskemölla. Med alla andra står jag i hamnen och huttrar när äggakungen koras.
Jag hittade lite om varifrån traditionen med ägg till påsk kommer och inte är den svensk utan kyrkan har övertagit de hedniska riterna från bl a Egypten.
I Skillinge kan man köpa såhär vackra ägg, ristade av Maria Lancing. Äggen står för fruktbarhet och bär både symboler som tro, hopp och kärlek och kompassrosor. Vackra skepp som Albertina och Försök pryder äggen. När kaptenerna som förde skeppen runt hela världen kom hem till Skillinge hade familjen sparat de största och finaste äggen till att dekoreras. Kaptenerna färgade äggen svarta över ljuslågor och sedan ristades de. Idag färgas äggen med bl a blåbär och lökskal. Betydligt hållbarare. De här äggen ska tas fram till påsken till lyst säger Maria. Sen ska de ligga i en liten ask med silkespapper under resten av året. De är kokta och så småningom torkar innehållet ihop. När man skakar dem hör man gulan slå mot insidan och då blir man enligt sägen rik. Själv har hon ägg som är från slutet av 1800-talet.
Kom och upplev de fina påsktraditionerna på Österlen!