Äggapickning och äggarullning

glad-påsk_skillinge

Äggapickning är fortfarande tradition i Simrishamn. I Skillinge hålls det på traditionen. Tidigt på påskdagens morgon samlas byborna för att kora äggakung- och drottning. Traditionen kommer av att det under lång tid inte fanns ägg och hönsen satte igång att värpa igen framåt våren. Ägg var vanligtvis inte tillåten fastemat utan sparades. På påskdagen var fastan till ända och det var tillåtet att äta ägg igen.

Så går det till
Äggapickningen går till som så att hårdkokta ägg tas med ner till hamnen där utmanar man motparten med äggen, akter mot akter dvs de breda ändarna slås mot varandra i lodrätt läge. Sedan vänds de för emot för, smala ändarna, och pickas mot varandra. Den som fått båda sina ändar krossade har förlorat ägget till motståndaren. Det hände att korgen var full med krossade ägg minns mamma Märtha (som är född här på Haga). Inte så dumt med ett tjog ägg om man hade nio barn att föda hemma säger hon med ett leende.

Färgade ägg
Äggen målas till påsk i granna starka färger, gröna, röda, gula och blå. Härvors färg med en kyckling på paketen. Märtha berättar att äggen lades i en djup tallrik och färgen, uppblandad med lite ättika hälldes över. Sedan blankades de med en fläsksvål så att de glänste. Ägg färgades också vackert med lökskal från gul lök. Snödroppar, späd hundkex och andra blad som kommit upp på våren samlades in och fästes på äggen med sytråd. Ett bad på lökskal koktes och äggen lades ner att koka med i det. Vackra mönster från blommor, blad och både mörka och ljusa gula nyanser från lökskalen .

Lek och spel med ägg
Äggarullningen går av stapeln i Baskemölla, också den på påskdagens morgon. Jan-Öjvind Swahn skriver i sin Mathistorisk uppslagsbok att ”Helt i motsats till den vanliga attityden till den ”heliga” maten kunde man vid påsk få lov att leka eller spela med äggen. Detta var särskilt populärt i sydöstsvenska kustbygder”.

 

Vill du uppleva påsken och behöver någonstans att bo får du gärna höra av dig till oss. Det finns fortfarande bäddar lediga.
Glad påsk!
önskar Kinna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share