En halv grek och skåning

Grekiska och skånska rötter möts. Vinden drar genom håret i solnedgången och vildgässen flyger i v-formade sträck ovanför oss. Vi lyssnar på varandras spännande historier om sjökaptener, spöken utan huvud som försvinner ner i mörka hål, om fynd från gravsättningar under möllor och en fibula (spänne) i form av en hjort. Samtidigt som vi njuter av maten beundrar jag det vackra fatet med snäckor från Eva Gernandt (Skillinge) och dricker rosevin ur glas med design av Anders Wingård i Baskemölla.

Maten är underbar.


Färska rödbetor och tzatsiki à la grek. Kokta färska bönor och halverade tomater rakt upp och ner. Fläskkarré med färsk timjan sprider angenäma dofter från grillen. Serveras med citron förstås. Till sist en skål med Ajvar relish. Vi har det bra i skymningen.

Rödbetorna smakar lite som om man tillsätter bladspenat till kokta rödbetor. Skulle tro att det går att tillaga så om blasten är ful och trist.

Rödbetor på grekiskt vis som jag tror värdinnan lagat dem
Rödbetor med blast
vitlök
olivolja
rödvinsvinäger
salt
peppar

Rödbetorna rengörs väl. Skaften och blasten hackas i grövre bitar. Både rödbetor, skaft och blast kokas i vatten. Ta upp blasten och låt rödbetorna koka mjuka. Skala dem genom att trycka bort skalet och ansa med en liten kniv. Dela dem. Hacka vitlök, blanda med olivolja och vinäger. Tillsätt rödbetor och blasten. Smaksätt med salt och peppar.

Tips! Istället för olivolja är Gunnarshögs rapsolja väldigt god. Finns att köpa på Ingelstad kalkon i Stockholm eller livsmedelsaffärer på Österlen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share
Etiketter:,