Konstrundan Österlen 2011

Första dagen på konstrundan är rätt lugn om man börjar tidigt. Längre fram på dagen blir trafiken intensivare. Vi åker sällan upp till Tjörnedala och ÖSKGs högsäte med ett verk av alla konstnärer, utan utgår ifrån Skillinge.

Maria Lancing Ägg Konstrundan Österlen

Första stopp gjorde vi hos Maria Lancing, Borrby (fd Skillingebo). Äggen som hon gör, har sina rötter i 1800-talets sjöfart då familjen sparade ägg till husfadern, kaptenen. När han kom hem, från flera månaders seglats, var det fest. Först svärtades äggen över ljusets låga och sedan ristades fartygen fram med en kniv. Idag färgar Maria äggen med lökskal, blåbär och annat från naturens skafferi. Då äggen kostar en slant är det bra att veta att hon studerat måleri under 7 år på konstfack och kan sina saker. Tyvärr är det väl så att många tekniker inte är säkrade för framtiden och hållbarheten är begränsad. Färger bleks och konstverk förstörs enligt en vän till mig som renoverar gammalt måleri. Själv har jag ett ägg på byrån som jag njuter av att se varje dag.

Lars Karlmark, Konstrundan Österlen

Nästa konstnär Lars Karlmark, Hedviksdal hade en bild i tidningen som inte var helt rättvisande då det i ateljen var grafik, gicleetryck/blandteknik. Smakfullt i färg och form som tilltalade mig. Diskussionen kring gicleets vara eller icke vara kom med tekniken då det är möjligt att reproducera i all oändlighet.  Men som Lars sa, det är ju inte så stor skillnad på om man trycket på traditionellt sätt är det också möjligt att göra fler blad så skillnaden är inte så stor.

Pàll Sólnes Konstrundan Österlen

Vi hann med ytterligare en konstnär och underbart måleri hos Pàll Sólnes i Bollerup. Borde ha frågat mer om konsten men det var lite mycket folk när vi var där plus att jag var helt uppslukad av det vackra rummet, smakfullheten och hur allt var inrett. Smygkikade (med konstnärens tillåtelse) in i det privata som var otroligt snyggt med svarta golv och röda väggar.

Sista stoppen gjorde vi hos Danart, Skillinge som i år hade 5 etablerade konstprofessorer. Ernst Billgren är den som jag tycker är bäst men bladen kändes välbekanta så vi skyndade hem då vi hade oväntat besök.

Mer konstrunda
Ägg till lyst att ta fram vid påsk, Maria Lancing

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share