Antikexperten Peder Lamm i Simrishamn

Under några timmar på Österlens museum kör Peder Lamm, som han själv kallar det, ”ett Antik Rally”. När jag frågar vad han menar med det säger han, att ”det går fort som fan”. Litegrann som stand-up-comedy. Peder Lamm hinner värdera 70-80 prylar på en kväll. Han säger själv att han värderar helt respektlöst att från fina grogglas, persiska mattor, vapen till fotografier och målningar.

För det mesta kan han värdera föremålen direkt, men som han själv uttrycker det, Peder ser sig som en allmänläkare, och  om han inte kan säga värdet får han skicka på remiss dvs återkomma.

På frågan vad det som det mest spännande han värderat svarar han ”Det är spännande när helt okända Carl Larsson målningar dyker upp eller stora diamanter som folk har hemma. Det roligaste jag värderat var ett fornfynd, en torshammare som en tjej som grävt upp i sitt potatisland”. Snittprylen han värderar är dock en naggad kaffekopp som är värd 10 kr på scouternas julbasar. Ett föremål behöver inte vara pekuniärt eller det är lika mycket historiskt intressant tycker han. I Simrishamn hoppas han få värdera dräktsilver, t ex ett striglakors, en agedyna eller föremål från de sju haven då det har anknytning till havet eller varför inte ett änglaskåp, eller varför inte få chansen att berätta vad ordet skäkta betyder.

Du träffar Peder Lamm i Simrishamn
Datum: 23 mars 2024
Tid: 15.00-17.00
Plats: Österlens museum, Simrishamn
Boka din biljett till Peder Lamms antikrally här på Österlens museums hemsida

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share