RAMSLÖK – frossa i vårens läckra primör på Österlen

Jag har alltid undrat vart man åker för att plocka ramslök. Den här gången var båda mina väninnor hjälpsamma och dels fick jag möjlighet att åka till min vän Anne-Line Scheele, nära Skåne-Tranås och till hennes gård Bokedala och plocka så mycket jag ville. Någon dag senare under påsken föreslog min andra vän Karin, att vi skulle åka till Gyllebosjön där hon visade mig ställen där det var fuktigt och gynnsamt och där ramslöken redan kommit upp. Tydligen är den som en tjock grön matta senare på säsongen så jag ser verkligen fram emot att komma hit igen. 

Ramslök på Bokedala gård, Skåne-Tranås

Den här gången körde jag ramslöken i matberedaren med vanlig neutral olja och frös in. Det blev mängder. I fryspåsar för iskuber kunde jag med hjälp av en liten plastflaska med pip kunde jag spruta in ramslöksoljan och fylla den. Det blir sen enkelt att ta ut ur kylen vid behov. Du som inte har en liten flaska kan med lätthet hälla ramslöksoljan i en form för iskuber och frysa där. Oljan är härlig att blanda med mjukt smör, eller med gräddfil/creme fraiche eller med smetana till en fräsch somrig sås till grillat i sommar. Eller fräsch dressing där jag skulle tillsätta lite citron för extra fräschör. Användbart på många sätt om du frågar mig. 

#ramslök #österlen #hemmarestaurang #hagaskillinge

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share
Etiketter: